Publicerad den

Västlänkens arbeten sker nu under marken

Snön föll för första gången denna vinter i Göteborg. Det var rätt grådisigt och kallt. Vid Centralstationen stod vakterna och frös vid ingången till Nordstans Lastgatan. Några arbetsfordon var i rörelse, men i övrigt såg man inte mycket till aktiviteter. Numera pågår mycket under mark.

Trafikverket berättar och visar i länken nedan vad som pågår under hösten 2023. En del arbeten har kommit längre efter det, bla servicetunneln mellan Haga och Korsvägen, som möttes under Landala torg den 13 november.

På Korsvägen är det färdigsprängt. Schaktet är 20 meter djupt och 60 meter brett och är 140 meter långt. Det är en del av Korsvägens station.

https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vastra-gotalands-lan/vastlanken/

Den 23 november hade P4 Göteborg ett inslag om att Trafikverket lånar pengar till västlänken-projektet från infrastruktursamarbetet Västsvenska paketet. Orsaken är att pengarna till västlänken tar slut i början av nästa år. Det finns inget avtal om hur fördyringar ska hanteras. Senast i februari måste parterna i Västlänken, Staten, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad komma överens om hur fördyringen av projektet ska hanteras. Kostnadsökningarna beräknas till drygt 30%

https://sverigesradio.se/artikel/avtalsmissen-trafikverket-tvingas-lana-pengar-av-sig-sjalva

I Haga står arbetet still. För närvarande pågår underhållsarbete och bevakning av området. Trafikverket tror att arbetet kommer igång med ny entreprenör under första kvartalet 2024.

Under första halvåret 2024 kommer upphandlingen av tillverkare av Konstverket bLINK vara klar. Konstverket är en del i konstprogrammet Kronotopia, som togs fram 2016 av Trafikverket, Statens Konstråd, mfl. Programmet presenterar den övergripande konstnärliga visionen av Västlänken. bLINK kommer att finnas vid Olskrokens planskildhet. Konstverket kommer att vara färdigt tidigast 2026. Konstnären är Katharina Grosse.

Relaterade bilder:

Publicerad den

Erikslund Shopping Center har utarmat Västerås centrum

Den 16 september besökte jag Västerås och jag såg ett öde centrum. Erikslund Shopping Center byggdes 2011. Det finns 160 butiker, inklusive Ikea och City Gross, allt i samma byggnad. Det är bekvämt för västeråsarna att åka dit, men nackdelen är att Västerås centrum har utarmats på handel och kunder. Till Erikslund är det lätt att komma med bil och det finns många parkeringsplatser. De som inte åker bil, kan komma med buss. Västerås centrum kan inte tillgodose så många parkeringsplatser, som dessutom är gratis. Västerås har drygt 158 000 invånare och kan staden vara för liten för ett så stort externt centra? Det finns exempel på shopping centra i andra städer som har fått liknande konsekvenser.

I december 2018 berättade jag att Västerås hade fått priset för den näst fulaste staden i landet. (https://www.sluk.se/vasteras-har-valts-som-den-nast-fulaste-staden-i-sverige/). Trots försök att förbättra handeln i centrum gapar lokaler fortfarande tomma och etableringarna byts ut ofta. Västerås har också en historia från 1960-talet, då många gamla fastigheter revs och ersattes med moderna, som ansågs och anses vara fula.

Det var höstmarknad på torget, men men ingen större aktivitet. Bingohallen lockar flest kunder till centrum. Punkthuset har varit tomt länge, men nu har några butiker flyttat in, bl a Systembolaget, som även förväntas locka kunder till andra butiker.

Någon Galleria finns inte längre. Skrapan, som är den näst högsta byggnaden i Västerås, har gjorts om till bl a bostäder, kontor och mataffär. Skrapan har 25 våningar och är 81 meter hög. Domkyrkan är högst med sina 100 meter.

Det var även kulturnatta i Västerås och Domkyrkan började på eftermiddagen med orgelkonsert och körsång. Det var uppskattat och kyrkan var fullsatt. Mer om denna lördag i bildspelet nedan.

Relaterade bilder: